top of page
מבוא התחלה

אז מה זה קומיקס?

מבוא, 1 מבוא
מבוא
אז מה זה קומיקס בעצם?

עמוד מתוך קומיקס ספרדי משנת 1915

עמוד קומיקס העוסק בויקיפדיה באופן הומורסטי

קומיקס או בעברית עלילון, היא מדיה גרפית וסוג אומנות בה דמויות אשר מצוירות ברצף ואירועים אשר משתנים מתמונה לתמונה מצטרפים לכדי עלילה.

המונח "קומיקס" שימש בתחילה לצורך תיאור רצועות הקומיקס המוקדמות אשר הופיעו בעיתונות והיו בעלי תכנים קומיים, אך בהמשך הפך למונח המתאר את כל סוגי התכנים המופיעים במדיה זו, כולל אלו אשר רחוקים מלהיות משעשעים.
רוב הקומיקסים משלבים מילים עם תמונות, כאשר מקובל לרוב לרשום את המלל שהדמויות אומרות בבועה (או "בלון" בעגת הקומיקס) המצוירת בקרבתן ומיוחסת אליהן על ידי מתיחת קטע קטן ממנה לעבר פיה של הדמות הדוברת.
פעמים רבות מכונה הקומיקס בכינוי "האומנות התשיעית".

עם השנים התפתחו פורמטים שונים של קומיקס, בין היתר נוצרו מסגרות התמונה ("חלונות"), אשר צורתם, רוחבם או אורכם, וכן מיקומם, תורמת לעלילה על ידי יצירת רושם מסוים. לדוגמה: רצף צפוף של תמונות קצרות נועד ליצור תחושה ורושם של חיפזון ומהירות וכדומה.

 

הקומיקס מופץ בכתבי עת, עיתונים, חוברות ובעת האחרונה אף באינטרנט. הקומיקס בא בסוגות שונות: החל מעלילות וסיפורים ארוכים שמתמשכים בסדרות ארוכות של ספרים וחוברות וכלה ברצועת קומיקס קצרה ומצחיקה עם שורת מחץ בסופה.

 

הנושאים בעלילות הקומיקס רבים ומגוונים, ביניהם סיפורי הרפתקאות, מתח, הומור, פעולה, גיבורי-על, נבלי-על, פנטזיה, מדע בדיוני, ואפילו מין. גיבורי קומיקס אף זכו לעיבוד קולנועי ולסדרות טלוויזיה, הבולטים שבהם הם סופרמן, באטמן, אקס-מן, ספיידרמן והענק הירוק.

קומיקס מפותח מאוד באירופה בארצות כמו בלגיה, צרפת,  איטליה,  ספרד גרמניה ועוד, וכן ביפן, שם הוא נקרא מאנגה. כמו כן ישנה תעשיית קומיקס ענפה בארצות הברית, מדינות אמריקה הלטינית ומדינות מזרח אסיה.

פעילות:
1. 
היכנסו לקבוצת הפייסבוק והשתתפו בדיון  "מבוא 1.1"

 

מבוא, 2 המאה ה-19

עמוד של אאוקה

מה היה אז
הקומיקס במאה ה-19, איפה שהכל התחיל

הקומיקס האמיתיים הראשונים החלו להופיע במאה ה-19.

היפני קצושיקה הוקוסאי יצר בשנים 1814-1820 את סדרת הספרים הוקסאי מנגה שהייתה תחילתו של הקומיקס ביפן. בספרד ובמיוחד בקטלוניה נוצר סוג של סיפור מצויר הדומה במאפייניו לקומיקס ומכונה בכינוי אאוקה.

שורשי האאוקה מגיעים למאה ה-17. בשנות השלושים של המאה ה-19 יצר השווייצרי רודולף טופפר יצירות בעלות מאפיינים ברורים של קומיקס - חלוקת העלילה לריבועים, אולם הטקסט נכתב מתחת לתמונה.

פעילות:
1. 
מצורף קישור להעמקת הידע בויקפדיה.

 

מבוא, 3 המאה ה-20

אחד הקומיקס הבולטים של המאה ה-20 סדרת ה"אקס-מן" בהוצאת מארוול קומיקס. יוצא החל מ-1963 ועד ימינו.

מה יש היום
הקומיקס במאה ה-20

במאה העשרים חל זינוק בהתפתחות הקומיקס. בסין החלו להופיע ספרונים מצוירים שנקראים לאינוואנווה, שהיו תחילתה של תעשיית המאנווה בארצות דוברות הסינית. בבריטניה החלו להופיע חוברות קומיקס הומוריסטיות כמו דאנדי ובינו שמופיעות עד היום.

 

עד שנות השלושים היה הפורמט העיקרי של הקומיקס בארצות הברית העיתונים. בשנות השלושים החלו לצאת חוברות קומיקס, וכך החל תור הזהב של הקומיקס האמריקני.

בתקופה זו פרח קומיקס ההרפתקאות האמריקני גם בעיתונים וגם בחוברות.

תור הזהב של הקומיקס האמריקני נמשך אל תוך שנות החמישים.

 

בשנת 1954 הספר "פיתוי התמימים"  הביא למשבר בתעשיית הקומיקס בארצות הברית ולהתמוטטותן של חברות קומיקס רבות, במיוחד כאלו שהתמחו בקומיקס מז'אנר האימה. החברות ששרדו הכפיפו את עצמן לשורה של מגבלות שכונו קוד הקומיקס; בין השאר אסר קוד הקומיקס על הצגת עירום, דם וסיפורים בהם הרע מנצח. פיתוי התמימים השפיע גם על מדינות אחרות כמו אוסטרליה והונגריה, שאסרו ייבוא של קומיקס אמריקני, מה שסייע בדיעבד לתעשיות הקומיקס המקומיות.

 

בשנות השישים חלה התאוששות בחברות הקומיקס האמריקניות, בכפוף לתנאי קוד הקומיקס. בין השאר החלה עלייתה של חברת מארוול קומיקס בראשות סטן לי, והחלו להתפרסם קומיקס כדוגמת ספיידרמן ואקס מן.
כתגובה לקוד הקומיקס החלה להתפתח בארצות הברית תעשיית קומיקס אלטרנטיבית, שאינה כפופה לחברות הקומיקס ולסינדיקטים של האמנים. בין היוצרים האלטרנטיביים החשובים ניתן למנות את רוברט קראמב וארט ספיגלמן.

 

ביפן, תרבות הקומיקס וסגנון המאנגה התפתחו במיוחד לאחר מלחמת העולם השנייה, בהשפעת רצועות הקומיקס האמריקניות.
אוסאמו טזוקה (Osamu Tezuka) הוא אמן יפני אשר השפיע באופן ניכר על התפתחות סגנון המאנגה בתקופה שלאחר המלחמה, ונחשב לאבי המאנגה של ימינו. משנות השמונים ובעיקר בשנות התשעים, חוברות המאנגה הפכו פופולריות גם מחוץ ליפן, בעיקר סדרות כגון סיילור מון ודרגון בול.

 

במהלך השנים צבר הקומיקס פופולריות רבה ברחבי העולם גם בקרב מבוגרים ואף נוצרו קומיקס למבוגרים בלבד. בצרפת החלה לצאת בסוף שנות השבעים חוברת הקומיקס Métal Hurlant שהציגה קומיקס למבוגרים בלבד. גרסה אמריקנית של אותה חוברת נקראת Heavy Metal והיא מופיעה עד היום.

יוצרי קומיקס שונים החלו להתמקד ביצירת קומיקס ארוטי, בהם האיטלקים מילו מנארה וגידו קרפקס. גם עיתוני מבוגרים כמו פנטהאוז ופלייבוי מפרסמים קומיקס. עיתוני קומיקס אחרים למבוגרים החלו להתפרסם באירופה, בהם Fluide Glaciale הצרפתי ו-El Vibora הספרדי.


עם השנים החלה נגיסה במעמדו של קוד הקומיקס. החברות הגדולות מרוול ודי סי הוציאו קווים של קומיקס למבוגרים. הוקמו חברות קומיקס קטנות יותר שמתמחות בקומיקס שלא לפי תנאי הקוד. בסופו של דבר הקיץ הקץ על קוד הקומיקס בשנת 2011.

פעילות:
1.
 היכנסו לקישור להעמקת הידע בויקפדיה, בנושא "תולדות הקומיקס במאה ה-20".
2. יש להיכנס לדף הפייסבוק ולהשתתף בדיון בפוסט "מבוא 1.3" בנושא          ההתפתחות וההבדלים שהתחוללו בקומיקס בין המאות ה-19 ל-20.
 

 

© 2023 by Coming Soon Launch. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Google+ Clean
bottom of page