

קומיקס












תולדות הקומיקס
איפה הכל התחיל ומה קרה לאורך הדרך
הקומיקס התפתח בארצות ואזורים שונים במישורים שונים. בארצות הברית התפתח הקומיקס בעיקר בשני פורמטים: COMIC BOOKS- חוברות קומיקס שיוצאות לאור בידי חברות קומיקס. מרבית חברות הקומיקס מתמחות בקומיקס מז'אנר גיבורי העל ומדע בדיוני ביניהן ניתן למנות את חברת מארוול קומיקס שמוציאה קומיקס כדוגמת קפטן אמריקה, איירון מן, אקס מן, ספיידרמן, הענק הירוק, דרדוויל, האוונג'רס, ארבעת המופלאים, המעניש ועוד. חברת די סי קומיקס מוציאה חוברות קומיקס כמו באטמן, סופרמן, וונדר וומן, גרין לנטרן, הפלאש, ליגת הצדק, החץ הירוק, הטיטאנים הצעירים ועוד.
אימג' קומיקס מוציאה את סדרות הקומיקס העורב, ספון, ויצ'בלייד, דארקנס ואחרות. דארק הורס שמוציאה קומיקס כדוגמת סין סיטי, חתיכה דוקרנית (Barb Wire), ביג גאי ורסטי ילד-רובוט, הלבוי, המסכה, מלחמת הכוכבים, הטורף, הנוסע השמיני, שליחות קטלנית, קונאן הברברי, באפי ציידת הערפדים. חברות אחרות מתמחות בקומיקס הומוריסטי כמו חברת ארצ'י קומיקס, שמוציאה את הקומיקס של חבורת ארצ'י. בונגו קומיקס מוציאה קומיקס של משפחת סימפסון ויצירות אחרות של מאט גריינינג. הארווי קומיקס שהוציאה קומיקס כמו קספר השדון הידידותי, ריצ'י ריץ' ועוד. חברת וולט דיסני הוציאה בעבר קומיקס עם דמויותיה הידועות. עד שנות החמישים פרח ז'אנר קומיקס האימה במיוחד בידי חברת EC קומיקס וסדרת הקומיקס Tales from the Crypt
אולם, פרסום קוד הקומיקס, שכפה צנזורה על תעשיית חוברות הקומיקס, הביא לדעיכת הז'אנר. חברות הקומיקס מחזיקות בזכויות על הדמויות והיוצרים שלהן משתנים פעמים רבות. חוברות הקומיקס נקראות לרוב בידי חובבים ואספנים בלבד. סוג אחר של קומיקס הוא רצועות הקומיקס שמכונות גם קומיקס עיתונים, המופיע בעיתונים וכתבי עת, לרוב הומוריסטי (לכן מכונה גם FUNNIES) אם כי ישנן גם רצועות קומיקס מז'אנר ההרפתקאות. רצועות הקומיקס מאגדות את אמני הקומיקס ומסייעים להם להפיץ את הקומיקס שלהם בעיתונים וכתבי עת. בין הרצועות בארצות הברית ניתן למנות את KING FEATURES, UNIVERSAL PRESS ו- UNITED FEATURES. רצועות הקומיקס מופיעות במרבית עיתוני ארצות הברית. בימי חול בשחור לבן וביום ראשון במוסף צבעוני שמכונה SUNDAY COMICS. ז'אנר זה פופולרי בקרב כל שכבות החברה בארצות הברית ומזוהה על פי רוב עם האמן היוצר אותו, לכן פעמים רבות הקומיקס לא ממשיך להופיע אחרי מות האמן או פרישתו. בין רצועות הקומיקס ניתן למנות את גרפילד, סנופי, קלווין והובס, בלונדי ואחרים מהז'אנר ההומוריסטי. דיק טרייסי, טרי והפיראטים, פלאש גורדון,באק רוג'רס ואחרים בתחום ההרפתקאות. בנוסף על אלה ישנה גם סצנה של קומיקס שאינו שייך לשתי הקטגוריות כמו הירחון ההומוריסטי מד מגזין.
קוד הקומיקס:
בשנת 1954 בעכבות יציאת הספר ״פיתוי התמימים״ מאת פרדריק ורתהם שתען כי הקומיקס משחית את נפשן של הנוער האמריקאי המסרים של צין ואלימות, נוסד ״חוק הקומיקס״. החוק הגביל את חברות הקומיקס להצגת עירום, דם וסיפורים בהם הרע מנצח. רבות מחברות הקומיקס התמטטו בעכבות החוק בעיכר כארלו שהתמחו בז׳אנר האימה.החוק השפיע גם על מדינות אירופה ואוסטרליה בהם נאסרו קומיקסים מערביים.
פעילות:
1. סיירו דרך הקישור המצורף במוזיאון הישראלי לקריקטורות בחולון
2. קראו את הכתבה באתר של המוזיאון הישראלי לקריקטורות בחולון
3. כנסו לתוך קבוצת הפייסבוק ובצעו את המטלה "קומיקס מערבי 2.1, תולדות הקומיקס"






קומיקסים לפי סוגה
וידאו בנושא הסוגות השונות של הקומיקס המערבי
סוגי הקומיקס
סוגי הקומיקס לפי סוגה ופורמט
את סוגי הקומיקס ניתן לחלק לפי סוגה או פורמט
לפי פורמט
-
קריקטורה: איור, שמתאר אדם או מצב בצורה מוגזמת, תוך הבלטה מופרזת של פרטים מסוימים, בדרך כלל מאפיינים חיצוניים או נקודות תורפה, במטרה להצחיק ולעתים גם לעורר ביקורת.
-
רצועת קומיקס (Comic strip): רצועה של כ-3-5 ריבועים, אשר מכילות לרוב פאנץ' ליין (שורת מחץ בעברית) בריבוע האחרון. מטרתם של רצועות הקומיקס היא בדרך כלל לשעשע. רצועות הקומיקס מפורסמות על בסיס קבוע (בדרך כלל על בסיס יומי או שבועי) בעיתונים, בכתבי-עת ובאתרי אינטרנט, ומשתמשות לרוב בסגנון ציור קריקטורי ובאותן הדמויות (לרוב פחות מחמש דמויות, בגלל מגבלות הפורמט)
-
קומיקס שבועי: מופיע כמהדורה של 1-3 עמודים (לרוב בתוך עיתון נוער או כתב עת) ומכיל סיפור עלילה שמתחיל ונגמר באותו גיליון.
-
קומיקס שבועי בהמשכים: כנ"ל, רק העלילה היא בהמשכים.
-
חוברות קומיקס: חוברות שמופצות בתדירות קבועה ומכילות עלילה בהמשכים. החוברות בדרך כלל דקות ולא מכילות יותר מ-24 עמודים.
-
אוגדנים (Trade Paperback): ספר קומיקס שהוא בעצם אוגדן של חוברות קומיקס בהמשכים שמכיל לרוב את כל החוברות מהתחלת העלילה עד לסיומה, בכרך אחד או במספר כרכים. נקרא בעגה של חובבי הקומיקס TPB (טיפיבי) או TP (טיפי).
-
"רומן גרפי" (Graphic Novel): סוג של ספר קומיקס המכיל בדרך כלל עלילה ארוכה ומורכבת, בדומה לעלילת רומנים. להבדיל מרצועת הקומיקס המכילה תכנים מבדחים ומשעשעים, התכנים ברומן הגרפי לרוב אינם קומיים ומיועדים לרוב למבוגרים.
-
"וובקומיקס" (WebComic) : קומיקס רשת. בדרך כלל רצועה או קומיקס שבועי שמתפרסמים באינטרנט.
לפי סוגה
-
הומור: קומיקס שמטרתו להצחיק.
-
מדע בדיוני ופנטזיה: קומיקס שעלילתו מערבת הרבה מדע בדיוני או מתרחשת בעולם פנטזיה.
-
סופר-גיבורים: קומיקס שמרכזו הוא גיבור גדול מהחיים הניחן ביכולות על-אנושיות.
-
אימה
-
מתח: ובפרט ספרות בלשית.
-
הרפתקאות ומסעות: קומיקס בו הגיבורים מסתובבים בעולם. לדוגמה אסטריקס וטינטין.
-
קומיקס ביוגרפי: מתאר אירועים אמיתיים או את תולדות חייו של איש זה או אחר, כדוגמת מאוס מאת ארט שפיגלמן. בקומיקס אוטוביוגרפי מספר הכותב על תולדות חייו או חלק מסוים בחייו, למשל "כיצד להכיר את ישראל בשישים יום או פחות" מאת שרה גלידן.
פעילות:
1. צפו בוידאו המצורף להעמקת הידע בנושא סוגי הקומיקס
2. שחקו את המשחק "איזו דמות אתה" .
3. שתפו את חבריכם בקבוצת הפייסבוק איזו דמות אתם.
מאפיינים חזותיים
איך דמויות הקומיקס בעצם נראות
בעולם הקומיקס קיימים מספר רב של דמויות בדיוניות אשר כדי להבדיל אותן אחת מהשניייה נוצרו הבדלים חזותיים כגון לוגו, גלימה,מדים,צלקות,קעקועים וכו׳ אשר מבדילות ומאפיינות כל דמות באופן המבדיל אותה ומייחד אותה כך שתהייה מזוהה בין שלל הדמויות.
סימני הכר:
לוגו ולבוש: לרוב גיבורי-העל יש לוגו ייחודי או סימן הכר (המקבת של תור , הרטייה של ניק פיורי, סמל העטלף של באטמן), רובם לבושים בחליפה ייחודית ולחלקם יש גם גלימה. חלק ניכר מגיבורי-העל לבושים בחליפות צבעוניות ההופכות אותם לבולטים בעוד שהנבלים לבושים בחליפות כהות או שחורות הנועדו להסוואה או הרתעה. עוד אלמנטים נפוצים הם מסכה, גלימה, מגפיים גבוהות וסמל על החזה.
ציוד: בעוד שיש גיבורי-על הפועלים ללא ציוד מיוחד, לאחרים יש פריט ציוד - בדרך כלל כלי נשק המזוהה עימם. לרוב, ציוד זה הוא מיוחד או קסום. לדוגמה: הטבעת של גרין לנטרן, הפלצור של וונדר וומן ועוד.


אפיון דמויות
מה מייחד את הדמויות
כל דמות אשר מופיעה בעולם הקומיקס הן אם היא גיבור על או נבל על היא בעלת רקע ומאפייני אישיות ברורים אשר נכתבו וגובו בקפידה ע״י חברות הקומיקס על מנת ליצור הזדהות או סלידה מן הדמויות. לכל דמות מוצמדת מספר תכונות וקווים אישיותיים בהם היא דבקה.
גיבור-על דבק בקוד אתי ומוסרי גבוה ושואף לטובת הכלל.
גיבורי-על מבצעים, כנגזר משמם, מעשי גבורה - משמע ניצבים במצבים הדורשים מהם אומץ והקרבה ומתמודדים עם כוחות אשר עולים על כוחם, מותחים את גבולות היכולת שלהם ומסכנים אותם.
גיבורי-העל מתקיימים בעולם לא ראליסטי בו חוקי המציאות מטושטשים וסבוכים.
כשם שאורח חייו של גיבור-העל קיצוני והחורג את גבולות היכולת האנושית כך גם האיומים והסכנות מולם הם יתמודד יהיו הקצנה של הסכנות בהם יתקל האדם הממוצע. הרוע עתו יתמודד גיבור-העל יהיה מוקצן וגרנדיוזי, ולרוב יופיע בדמותו של נבל-על (ההפך לגיבור).
גיבורי-על מאופיינים בנטייתם להוציא עצמם מכלל החברה ולהעמיד עצמם מעל החוק ומצד שני לאכוף אותו. לעקוף את החוק כדי לאכוף את החוק.
גיבורי-העל אינם מוגבלים לסוג ספציפי של יכולת ויכולים להיות בעלי סוגים שונים ומגוונים של יכולות ובלבד שאילו יקנו להם עליונות על שאר בני האדם.
גיבורי-העל מתחלקים למספר קבוצות, לפי קריטריון סוג ומקור הכוחות שבעלותם. החלוקה לסוגים אינה מוחלטת ורוב גיבורי-העל משתייכים לשני סוגים או יותר: מנטליים,חייתיים,בעלי יכולות משופרות,מיתולוגיים,משני הצורה,טכנולוגיים,חוצניים,מיסטיים,קיברנטיים,כישרוניים, גיבורים קוסמיים
התפתחות הקומיקס לקולנוע
איך עבר והתפתח הקומיקס בקולנוע
בשנים האחרונות החלה מגמה בה גיבורי קומיקס רבים עשו את דרכם למסך הגדול והופקו לסרטים הוליוודים באורך מלא, דבר שהביא המוני מעריצים על סיפוקם יחד עם הכנסות ענק ושוברות שיאים, גיבורי הקומיקס יוצאים מהדפים ומגיעים למסך הקולנוע בהפקות ענק. בסופו של יום האם הדבר תורם לתחום הקומיקס או רק לכיס של המפיקים והא הדבר מוזיל או מוסיף לדמויות האהובות.
סיכום
מה היה לנו כאן
לאחר סקירה על מאפייני הקומיקס המערבי על גיבורי העל, הנבלים ומגוון הסוגות הקיימים הגיע הזמן ליישם את הנלמד.
פעילות:
1. עליכם להחליט לאיזה סוג קומיקס ודמות אתם הכי מתחברים.
2. לאחר שהחלטתם איזו דמות אתם רוצים להיות, היפכו את עצמכם לדמות קומיקס! זכרו את כל האמפיינים, התלבושות, האביזרים והלוגו שיכולים לסייע לכם להציג את הדמות כמו שאתם רוצים.
3. לאחר שיצרתם את דמות הקומיקס שלכם, העלו את העבודה לקבוצת הפייסבוק וקבלו ביקורת מחבריכם.
* היכנסו לקבוצת הפייסבוק להנחיות מפורטות!